07-11-10

Rome

Rome, de eeuwige stad. Op ieder plein, aan iedere fontein vertelt de stad haar verhaal. Maar Rome is meer dan alleen maar monumenten. Het is eveneens de bruisende hoofdstad van Italië met schitterende winkels, gezellige straatjes en schitterende pleintjes.

Tijdens onze reis naar Rome en op de terugweg hebben wij nog volgende plaatsen aangedaan:

Met de Catacomben worden in éérste instantie de onderaardse begraafplaatsen van de éérste christenen in Rome aangeduid. In navolging hiervan zijn ook andere onderaardse begraafplaatsen wereldwijd de naam van catacomben gaan dragen, zoals de Egyptische catacomben van Kom el Shoqafa of die in Parijs.

rome01.jpg

Catacomben bestaan uit ingewikkelde stelsels van gangen en vormen ware labyrinten. In de wanden zijn gaten uitgehakt, waarin de doden werden bijgezet. Deze eenvoudige grafnissen worden Loculi genoemd en werden afgesloten met een plaat van terracotta of van marmer.

rome02.jpg

rome03.jpg

Rijke christelijke families hadden eigen grafkamers met rijkelijk versierde wanden.
Ook hadden zij grotere graven, in de vorm van een boog.

rome04.jpg

rome05.jpg

De Piramide van Cestius is een piramide in Egyptische stijl in Rome. De piramide staat aan de via Sotiensis vlakbij de Porta san Paola, aan de rand van Rome.

rome06.jpg

De piramide is gebouwd als grafmonument voor Gaius Cestius Epulo die in 12 v Christus overleed.
Cestius was gefascineerd door Egypte en haar piramides. Hierom liet hij in zijn testament opnemen dat van zijn nagelaten geld een piramide als graftombe voor hem gebouwd moest worden. De piramide is gebouwd uit baksteen op een stevige basis van travertijn. De buitenkant is bekleed met marmeren platen.
Het grondoppervlak van de piramide is 29,50 meter breed en de hoogte is 36,50 meter. In de westzijde bevindt zich een deur die toegang geeft tot de grafkamer met een oppervlakte van 6 bij 4 meter en 5 meter hoog.

rome08.jpg

  De Sint-Paulus buiten de muren (San Paola fuori le mura) bestaat uit een schip van vijf gangpaden met rijen pilaren. Boven de arcaden zijn portretten van alle pausen sinds Petrus weergegeven. Tijdens de nacht van 15 op 16 juli 1823 vernielde een brand de basiliek bijna volledig. De absis en het graf van Paulus bleven gespaard. De kerk werd herbouwd in neoclassicistisch stijl en ingewijd in 1854. De kerk heeft zijn zuivere basilicavorm behouden met inbegrip van een atrium. In 1959 opende Paus Johannes XXIII het tweede Vaticaans Concilie in de Sint-Paulus buiten de muren.

rome09.jpg

rome10.jpg

rome11.jpg

rome12.jpg

rome13.jpg

Deze kerk heeft overigens ook een prachtige binnenplaats.

rome14.jpg

rome15.jpg

rome16.jpg

De Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen (San Giovanni in Laterano) of voluit de Aartsbasiliek van de Allerheiligste Verlosser is een Lateraanse basiliek aan de Piazza del Laterano.

 Net als alle kerken in Rome heeft ook deze kerk een schitterend interieur.
Deze basiliek is één van de zeven pelgrimskerken van Rome.

De bouw begon in 313 en de inwijding had plaats in 324. In 869 werd deze kerk door een aardbeving vernietigd. Het huidige gebouw dateert van 1589 maar omvat ook oudere gedeelten. Vroeger zetelde de paus in deze basiliek maar is in de middeleeuwen overgenomen door de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

rome17.jpg

rome18.jpg

rome19.jpg

rome20.jpg

rome21.jpg

De Sint-Pietersbasiliek (Basilica di San Pietro) is een katholieke kerk en basilica major aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. De kerk werd tussen 1506 en 1626 gebouwd in barokarchitectuur op de plaats van het vroegere Circus van Nero in Rome, waar volgens de overlevering de apostel en éérste Paus Petrus gekruisigd en begraven werd. Het is een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken en is één van de zeven pelgrimskerken van Rome.

rome22.jpg

rome23.JPG

rome24.jpg

rome25.jpg

rome26.jpg

rome27.jpg

rome28.jpg

rome29.JPG

De Pauselijke Zwitserse Garde is de pontificale bewakingseenheid van Vaticaanstad. Deze Zwitserse Garde bestaan uit rooms katholieke vrijwilligers, die minstens 174 cm groot zijn en tussen de 19 en 30 jaar oud zijn. Zij dienen minimaal twee jaar in het korps, wonen tijdens die periode in de kazerne en hebben gedurende deze jaren de Vaticaanse nationaliteit. Ze hoeven niet celibatair te leven, maar om te trouwen moeten zij minstens drie jaar gediend hebben en zich willen vastleggen voor nogmaals 3 jaar. De garde bestaat uit 120 officieren en soldaten, betalen geen inkomstenbelasting en krijgen veel kortingen op uitgaven voor levensonderhoud.

rome32.jpg

De Vaticaanse paleizen herbergen één van de indrukwekkendste en grootste kunstverzameling ter wereld. De collecties, de architectuur en de inrichting zijn overweldigend. Voor de bezoekers gelden er enkele regels waarmee dat u rekening dient te houden. Een kledingsvoorschrift sluit bezoekers met met blote knieen en schouders buiten. Dit gigantische museum kan niet willekeurig doorkruist worden maar moet je met de grote massa mee.

rome33.jpg

rome34.jpg

rome35.jpg

rome36.JPG

rome37.jpg

rome38.jpg

rome39.JPG

rome40.JPG

rome41.jpg

rome42.JPG

rome43.jpg

Het Pantheon is het grootste gebouw uit de oudheid dat in de stad Rome bewaard is gebleven. Het gebouw wordt gekenmerkt door zijn prachtig interieur maar ook zijn constructie en de enorme omvang van het prachtig bouwwerk. Boven de cilindervormige ruimte verheft zich als een hemelgewelf het eigenaardigste deel van het bouwwerk namelijk de reusachtige koepel. Deze koepel met een diameter van 43.30 meter is de allergrootste koepel die gemaakt is zonder gewapend beton. Deze prachtige koepel stelde een sterrenhemel voor. Het merkwaardige aan deze koepel is dat er een negen meter brede opening is waardoor het zonlicht letterlijk het gebouw binnen schijnt. Helaas bij regen weer regent het ook binnen en wordt de plek waar dat het binnen regent afgezet. Deze negen meter brede opening moet de zon voorstellen.

rome44.JPG

rome45.jpg

Het Colosseum is het grootste amfitheater van het Romeinse rijk. De hoogte van de gevel is 48,50 meter en het Colosseum heeft een omtrek van 527 meter. De huidige benaming van het amfitheater komt uit de middeleeuwen en is waarschijnlijk te danken aan de toen nabijgelegen twintig meter hoge kolossus van Nero.

Het Colosseum is gebouwd uit beton, tuf en baksteen, maar voor de façade en zuilen is gebruikgemaakt van grote hoeveelheden travertijn, dat via een speciaal aangelegde weg aangevoerd werd uit de heuvels bij Tivoli. Ijzer werd gebruikt om de stenen aan elkaar te bevestigen. Keizer Vespasianus droeg in 72 na Christus de bouw van het Colosseum op nadat het éérste stenen amfitheater van Rome zwaar beschadigd was door een brand. Het Colosseum beschikte over ruim 40.000 zitplaatsen en ongeveer 5000 staanplaatsen. De plaatsen werden toegewezen op rang en stand.

rome46.JPG

rome47.JPG

rome48.JPG

rome49.JPG

rome50.JPG

rome51.JPG

Het Forum Romanum was het centrum van het publieke leven in het Romeinse Keizerrijk wat blijkt uit de vele overblijfselen van triomfbogen, tempels en basilicas. Ondanks dat er van de meeste gebouwen niet veel meer rest dan een hoop stenen is dit toch een van de boeiendste plekken in Rome.

01-Forum Romanum.jpg

02-Forum Romanum.jpg

Basilica van Maxentius was 100 meter lang, 65 meter breed en een indrukwekkende hoogte van 35 meter.

03-Basilica of Maxentius.jpg

De boog van Constantijn is de meest recentste van de drie nog resterende keizerlijke triomfbogen in Rome. De grote boog met de drie doorgangen is bijna 26 meter breed en 21 meter hoog. Tijdens de bouw werden heel wat delen van andere monumenten en gebouwen herbruikt, iets wat in die tijd wel meer gebeurde.

04-Boog van Constantijn.jpg

De Boog van Septimius Severus is 23 meter hoog en 25 meter breed. Er zijn 3 doorgangen waarvan de centrale doorgang 12 meter hoog is. De andere twee hebben een hoogte van 7 meter 80 cm. Oorspronkelijk liep er een trap doorheen de centrale doorgang maar deze werd in de vierde eeuw vervangen door een oplopende weg.

05-Boog van Septimius Severus.jpg

De Boog van Titus is 15 meter hoog en is gelegen op het hoogste punt van de Via Sacra. Het is de oudste nog bestaande triomfboog in Rome.

06-Boog van Titus.jpg

De Tempel van Antoninus en Faustina werd gebouwd 10 141 na Christus door Keizer Antonius Pius ter ere van zijn overleden vrouw Faustina. Na de dood van de keizer twintig jaar later werd de tempel gewijd aan zowel Antonius als Faustina. In de 7e eeuw werd de tempel omgevormd tot de kerk van San Lorenzo in Miranda. De kerk werd in 1601 herbouwd. De diepe groeven die zichtbaar zijn in de marmeren zuilen worden toegewezen aan pogingen om de zuilen omver te trekken. De touwen branden in de zuilen, maar gelukkig wilden ze niet wijken.

07-Columns of the Temple of Antoninus and Faustina.jpg

Van de Tempel van Castor en Pollux resten er nog slechts drie pilaren. De oorspronkelijke tempel werd gebouwd in 484 v.Christus. De huidige ruïne dateert van de laatste reconstructie in 6 na Christus. De tempel werd gebouwd door de Romeinse dictator Postumius nadat hij gezworen had een tempel te bouwen indien zijn leger de Tarquinse koning, die de macht had in Rome, kon overwinnen. Volgens de legende hielpen de tweelingen Castor en Pollux het Romeinse leger aan de overwinning.

08-Tempel van Castor en pollux.jpg

De ruïnes van de huidige Tempel van Saturnus zijn afkomstig van de tempel die gebouwd werd in 42 v.C. De tempel werd gebruikt als een soort staatskas die bekend stond als het Aerarium. Hier werden tevens de banieren van de legioenen en de decreten van de senaat bewaard. In 20 v.C. werd er door keizer Augustus vlak voor de tempel een hoge zuil geplaatst, de Milliarum Aureum. Alle afstanden tot Rome werden gemeten vanaf deze zuil.

11-Temple van Saturnus.jpg

De Tempel van Venus en Roma was het grootste religieuze gebouw van het antieke Rome. Deze indrukkende tempel werd gebouwd in 135 n.C., had een breedte van 100 meter en een lengte van 145 meter.

10-Tempel van Venus en Rome.jpg

De Tempel van Vespasianus en Titus (links) en de Tempel van Saturnus (rechts). De bouw van de tempel van Vespasianus en Titus werd aangevat in de éérste eeuw n.C. door Titus die hiermee zijn vergoddelijke vader Vespasianus wilde eren.

12-Temple of Vespasianus en Temple of Saturnus.jpg

De Spaanse trappen zijn gelegen aan het Piazza di Spagna (Spaans plein). Deze elegante trap bevat 137 treden, verdeeld in 12 stukken. Het heeft een onregelmatige doch symmetrisch ontwerp.

spaanse trap01.jpg

Aan de voet van de Spaanse trappen staat de Fontana della Barcaccia, een sobere fontein die in opdracht van paus Urbanus VIII ontworpen werd. Het ontwerp, een kleine boot, werd geïnspireerd door de overstroming van de Tiber in 1598, toen een kleine boot hier strandde nadat het waterpeil terug zakte. 

spaanse trap02.JPG

De Fontana di Trevi of Trevi Fontein is de beroemdste en volgens velen ook de mooiste fontein van Rome. Deze fontein beheerst volledig het kleine Trevi plein, dat haast altijd volgepakt staat met de vele toeristen die de fontein komen bewonderen. De fontein is circa 26 meter hoog en ongeveer 22 meter breed en is gebouwd in opdracht van Paus Clemens XII.

trevi01.jpg

trevi02.jpg

trevi03.jpg

De Trevi fontein bij het vallen van de avond.

trevi04.jpg

trevi05.jpg

Het Castel Sant'Angelo of deEngelenburcht is een indrukwekkend circelvormig gebouw gelegen aan de rechteroever van de Tiber. Het gebouw was oorspronkelijk een mausoleum en ontleent zijn naam aan de legende. Op kerstdag 590 hield Paus Gregorius I een grote plechtige kerkelijke optocht om God te smeken een einde te maken aan de pestepidemie. Bovenop het mausoleum verscheen de aartsengel Michaël. De engel stak zijn zwaard in de schede, wat betekend dat Gregorius gebeden verhoord waren. Paus Pius II liet op de plaats waar de aartsengel zou verschenen zijn een kapel bouwen.

engelburcht02.jpg

engelburcht01.jpg

Hier ben je eveneens op wandelafstand van de De Sint-Pietersbasiliek.

engelburcht03.jpg

Gepost door André (Dreke) | Permalink | Commentaren (10) | |  Facebook

Commentaren

Zoals de Amerikanen zeggen: Rome op één dag, it must be sunday! Wat een hoop aan informatie komt hier op ons af. Schitterende foto's met prachtige uitleg. Fantastisch Dreke en dan dat je dat allemaal met ons deelt.

Gepost door: Joke | 07-11-10

Reageren op dit commentaar

Waaaw, wat een prachtige reeks! Wat je ons hier allemaal laat zien is werkelijk onbeschrijflijk mooi! Ik heb er wel driemaal naar gekeken om alles te kunnen bewonderen, Rome is prachtig!
Fijn weekend,
grtjs

Gepost door: Vanessa | 07-11-10

Reageren op dit commentaar

inderdaad, Rome op één dag...

indrukwekkende serie met fraaie foto's en met de nodige duiding.

een " schitterend " logje " !!!!

groeten

willy

Gepost door: willy | 07-11-10

Reageren op dit commentaar

Hallo,
Dat is nu eenmaal een schitterende reportage van een al even schitterende stad. Het is geleden van einde jaren zeventig dat een verblijf in Rome voldoende indrukken gaf om jarenlang niet meer te vergeten. Met de reportage van vandaag komen die indrukken terug tot leven. Rome moet je met eigen ogen gezien hebben, aangezien foto's, hoe mooi ze ook zijn, nooit het echte Romegevoel kunnen weergeven. Het is een miljoenenstad en je kan er je dagen vullen van 's ochtends tot 's avonds en dan heb je op een week tijd amper iets gezien. Het is een indrukwekkende stad en wat je hier laat zien, geeft alvast een idee en zet waarschijnlijk sommigen aan tot een bezoekje ter plaatse.

Gepost door: Kathy & Joris | 07-11-10

Reageren op dit commentaar

Prachtige reeks kliks, ik heb ze echt bewonderd mooi, Rome om nooit meer te vergeten.
Je heb echt je best gedaan.
Groetjes
Adriën

Gepost door: Adriën | 07-11-10

Reageren op dit commentaar

Prachtige reportage !
Rome in de regen voor mij onvoorstelbaar wij zijn er een paar maal geweest en enkel water van de fonteinen.Jij hebt dus meer ??
Groetjes

Gepost door: willy Duvel | 08-11-10

Reageren op dit commentaar

mooi mooi mooi
ooit was ik ook in Rome en ik heb dus veel dingen teruggezien hier

Gepost door: fotorantje | 08-11-10

Reageren op dit commentaar

Twee jaar geleden heb ik mijn reis naar Rome
moeten aflasten wegens mijn werkongeval,
maar nu geniet ik dubbel ervan!
Prachtige serrie en uitleg,
die bewaar ik voor als ik ga!
Gr.
P-TER

Gepost door: P-TER | 09-11-10

Reageren op dit commentaar

Prachtig zoals je ons hier in Rome rondleidt, een stad vol van geschiedenis

Gepost door: Etje | 11-11-10

Reageren op dit commentaar

10 jaar geleden ben ik met mijn klas ook in Italië geweest. We hebben zijn ook een 2-3 tal dagen in Rome geweest. Veel plaatsen die jij bezocht hebt, komen me dus bekend voor.
Ik zou er zo nog eens naartoe willen gaat met mijn camera. Je kan je daar goed uitleven,he?

Gepost door: Daisy | 12-11-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.