18-10-10

American Cemetery And Memorial

Amerikaanse begraafplaats in Margraten - Nederlands Limburg.

De Netherlands American Cemetery and Memorial is de enige Amerikaanse militaire begraafplaats uit de tweede Wereldoorlog in Nederland en heeft een oppervlakte van 26 hectare. Er zijn ruim 8300 militairen begraven.

Deze begraafplaats was een van de eerste begraafplaatsen waar in Duitsland gesneuvelde Amerikaanse Militairen werden begraven. Op 10 november 1944 nam het 9° Amerikaanse leger deze begraafplaats in gebruik. Voor de vorm en het monument van deze begraafplaats hebben de architecten Shepley, Bulfinch, Richardson en Abott uit Bosten getekend De begraafplaats werd ingewijd op 7 juli 1960.

Door de 30 meter hoge toren is deze begraafplaats tot ver in de omtrek zichtbaar. Via 149 treden kan je het observatieplatform bereiken. Voor de toren staat een bronzen beeld van een treurende vrouw. 

In de kapel tegen de muur zijn drie Amerikaanse, een Christelijke en een Joodse vlag bevestigd.

01.jpg

Het Ereplein met in het midden de vijver en rechts en links daarvan vermeld op de muren, naast de plaatsnamen waar de belangrijkste gevechten in de omgeving plaats vonden, de namen, rang, eenheid en staat van 1722 vermisten van de land en luchtstrijdkrachten. Deze 1722 militairen zijn gevallen in deze streek, maar hun lichamen werden niet gevonden of konden niet geïdentificeerd worden. Een sterretje achter de naam betekent, dat de gesneuvelde nadien toch is gevonden.

Op deze muur staat vermeld
Hier staan gegrift de namen van Amerikanen die hun leven gaven voor hun vaderland
en een rustplaats vonden in een onbekend graf.

02.jpg

De 8300 grafstenen, een Latijns kruis of een Davidster voor deze die het joodse geloof hadden staan in parallel lopende bogen. Ongeveer 45% van de militairen, die destijds hier en op andere begraafplaatsen in de buurt tijdelijk werden begraven, hebben nu hun rustplaats hier op "Margraten".

04.jpg

De gevallen militairen die er begraven werden, zijn in de dood gelijk.
Officieren en soldaten liggen door elkaar en de kruisen zijn identiek. Alleen de joodse militairen en de zes ontvangers van een Medal of Honor wijken af. 

03.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

De Medal of Honor is de hoogste Amerikaanse Militaire onderscheiding.
Deze wordt enkel uitgereikt voor opvallende moed en ondernemingszin met gevaar voor eigen leven, boven wat de dienst vereist, in een daadwerkelijk gevecht tegen een vijandelijke krijgsmacht.

08.jpg

Jaarlijks op de laatste zondag van mei wordt op de begraafplaats de dodenherdenking "Memorial Day" gehouden. Dit in aanwezigheid van tal van hoogwaardigheidsbekleders uit binnen en buitenland. Tijdens deze plechtigheid heeft een kranslegging plaats en wordt vanuit de lucht door straaljagers een saluut gebracht door het overvliegen in de zon. "Missing Man"-formatie. Deze plechtigheid kan door iedereen worden bijgewoond en begint steeds om 15.00 uur. De begraafplaats is het hele jaar dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Op Kerstdag en Nieuwjaarsdag is de begraafplaats gesloten.

Gepost door André (Dreke) | Permalink | Commentaren (1) | |  Facebook

Commentaren

Wat is het daar immens groot. Het doet wel iets als je dat allemaal ziet en leest.
Heel mooi weergegeven!
grtjs

Gepost door: Vanessa | 18-10-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.