30-09-10

Vredesklok van Rovereto

Maria Dolens, de vredesklok van Rovereto.

In Italië, meer bepaalt in Rovereto staat een klok die met haar hoogte van 3,36 meter en doorsnede van 3,21 meter de grootste klok van de wereld is. Deze klok wordt de Maria Dolens genoemd, omdat ze gewijd is aan de herinnering van de gesneuvelden van de Grote oorlog van 1914-1918. De klok werd op 30 oktober 1924 gegoten waarbij gedeelten van kanonnen werden samengesmolten.

Sindsdien heeft de klok verschillende lotgevallen meegemaakt. Ze werd op 13 juni 1939 in Verona gesmolten, omdat ze niet de gewenste klank had. Op 26 mei 1940 kwam ze terug naar Rovereto, maar bleef inactief tot 1945. Het leek alsof ze met haar stilte de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 wilde kenmerken.

In 1960 vertoonde de klok een scheur en werd ze op 1 oktober 1964 opnieuw gesmolten. Op 31 oktober 1965 zegende paus Paulus VI de klok op het Sint Pietersplein te Rome, waarna ze in triomftocht naar Rovereto ging.

Op de klok zijn wensen van paus Pius XII en paus Johannes XXIII gegraveerd namelijk; Niets gaat door vrede verloren, alles kan door oorlog verloren gaan. De klok slaat momenteel iedere avond honderdmaal om alle gevallen in alle oorlogen in de wereld te gedenken.

De plaats waar de vredesklok van Rovereto staat, is een internationale ontmoetingsplek geworden. Rond de klok staan de vlaggen van 85 landen, waarbij zelfs die van Israel en Palestina naast elkaar staan.

Rovereto01.JPG

Rovereto02.JPG

Rovereto03.JPG

Rovereto04.JPG

Rovereto05.JPG

Fantastisch uitzicht van op de heuvel waar de vredesklok staat.

Rovereto06.JPG

Gepost door André (Dreke) | Permalink | Commentaren (3) | |  Facebook

28-09-10

Riva del Garda

Riva del Garda ligt in Trentino-Zuid-Tirol en is het meest noordelijke stadje aan de oevers van het Gardameer. Het ligt in bergachtig gebied en heeft een mooie haven die uitgeeft op het Gardameer. In het centrum heb je een historische binnenstad met huizen geschilderd in pasteltinten.

Riva01.JPG

Riva2.JPG

Riva03.JPG

Riva07.JPG

Riva10.JPG

Riva11.JPG

In het oosten wordt Riva begrensd door de Monte Baldo met een hoogte van 2218 meter en in het westen door de Monte Rochetta met een hoogte van 1575 meter. Net als in zovele andere dorpjes hier aan het Gardameer is de economie vooral gebaseerd op het toerisme. Rond Riva bevindt zich tevens wat papierindustrie en handelswerknijverheid.

De belangrijkste bouwwerken van Riva del Garda zijn de Torre Apponale die dateert van 1220, het Palazzo Pretorio uit 1375 en het kasteel op de helling van de Monte Rochetta dat nog dateert uit de Venetiaanse tijd.

Riva06.JPG

Riva08.JPG

Riva09.JPG

Riva12.JPG

Riva13.JPG

Riva14.JPG

Riva15.JPG

Riva16.JPG

Riva17.JPG

Riva18.JPG

De waterval van Varone in Riva del Garda.

De waterval van Varone is een van de karakteristieke toeristische attracties van het Gardameer. Hij ligt langs de weg van Riva naar Tenno, in een kloof waar de rivier de Tenno zich bijna 100 meter omlaag stort om dan verder op in het Gardameer uit te monden.

Om de Cascata del Varone te zien moet je enkele tientallen meters in de grot wandelen. Het is er lekker koel door de fijnen nevel die er hangt. Dit is een ideale plek om tijdens de warme zomermaanden eens lekker af te koelen, een natuurlijke airconditioning zeg maar. Foto's trekken is door de nevel al iets moeilijker.

Varone01.JPG

Varone02.JPG

Varone03.JPG

Varone06.JPG

Natuurliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken.

Varone05.JPG

Prachtig uitzicht !

Varone04.JPG

Gepost door André (Dreke) | Permalink | Commentaren (1) | |  Facebook

25-09-10

Limone sul Garda

Limone sul Garda is een gemeente in de Italiaanse provincie Brescia (regio Lombardije) en ligt op ongeveer 69 meter boven de zeespiegel. Het dorpje telt ongeveer 1000 inwoners, maar tijdens de zomermaanden groeit de populatie flink mede dankzij de hotels in het dorpje en lopen er dan zo,n 10.000 toeristen rond. Niet alle toeristen verblijven op Limone, een groot deel komt aan per boot als dagtoerisme.

Limone01.JPG

Tot halverwege de vorige eeuw was het kweken van citroenen de grootste bron van inkomsten in Limone. Nog altijd zie je de betonnen palen die aan de rand van de citroenboomgaarden staan. Tussen de palen werden doeken gespannen om de vruchten in de winter te beschermen.

Limone18.JPG

Met de ingebruikname van de "Gardesana Occidentale", de schitterende weg vanuit Riva del Garda langs het meer naar het zuiden werd Limone uit zijn isolement verlost en is sindsdien goed bereikbaar voor de toeristen.

Hiermee verdrong het toerisme de cultuur van de citroenen als bron van inkomen.

Het oude deel van het stadje, tussen het meer en de kustweg is een wirwar van smalle en steile straatjes vol winkeltjes.

Limone09a.jpg

Limone09b.JPG

Limone09c.JPG

Langs de oever van het Gardameer is een fraaie boulevard waar de vele terrasjes je uitnodigen om even rustig te genieten. 

Limone03.JPG

Limone03a.JPG

Limone05.JPG

Limone06.JPG

Limone07.JPG

Limone08.JPG

Limone09.JPG

In april 2008 zijn rond deze plaats spectaculaire achtervolgings scene's opgenomen voor de 22° James Bond film o.a. in de tunnels richting Tremosine en richting Riva.

 

Limone14.JPG

 

Gepost door André (Dreke) | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook